Евросиндикат: Всички заплати в ЕС имат нужда да бъдат увеличени

Пламен Димитров: Искаме средната заплата да стигне 1700 лв. за 5-годишния ни мандат

"Има необходимост да се увеличат всички заплати в ЕС, но трябва да се изравнят заплатите в Източна Европа с другите заплати в ЕС", заяви в студиото на БНТ генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини.

"Заплащането изостава от производителността на труда в България и други страни в Съюза, има и голяма пропаст между производителността и заплащането", добави той.

"Инвестициите могат да стопят разликата между заплащането, както и европейската икономика трябва да се промени, трябва да гарантираме, че българската икономика може да е в крак с европейската, а това може да се постигне след промяна на макроикономическия подход", коментира Лука Визентини.

Според Визентини колективните договори са много важни: "Опитваме се да ги подобрим. Говорим както с правителствата, така и с мултинационалните компании, като искаме да ги убедим да влязат в трансгранични договори", отбеляза генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров пък обясни, че трябва да се сложат постижими цели. "Искаме за 5-годишния наш мандат средната работна заплата да е 1700, а минималната 800, каза той.