Политолог: Радев управлява като командир, има да се учи

Президентът на една държава на първо място трябва да бъде политически зрял

Позицията на държавен глава изисква етапът на "проба-грешка" да е минал. На Румен Радев обаче тепърва му предстои да се учи да бъде публична личност, а това не е никак типично за подобна длъжност. Това коментира в студиото на Bulgaria on Air политологът доц. д-р Румяна Коларова.

Тя е на мнение, че политици, които нямат достатъчно опит зад гърба си, използват предишния си и даде пример с Росен Плевнелиев. По думите на доц. Коларова той е управлявал своята администрация не като президент, а като мениджър, а Румен Радев извършва управлението по начин, по който се управлява армията – като командир. "Президентът е най-висшият авторитет в държавата и неговата власт трябва да бъде балансирана", каза още политологът.

PR експертът Арман Бабикян допълни, че държавният глава дори и да не притежава законодателна инициатива, това не означава, че не може да дава своите предложения.

Относно сформирането на новото правителство доц. Коларова коментира, че очаква Обединените патриоти да бъдат по-успешен партньор на ГЕРБ, отколкото са били Реформаторите.

"За разлика от Реформаторите те не са обещавали да бъдат яростна опозиция. Затова и очаквам управлението в кабинета "Борисов 3" да бъде балансирано и стабилно", категорична беше Румяна Коларова.