Герджиков отчете работата на служебното правителство (обновена)

Герджиков: Само крайният партиен егоизъм на БСП попречи Деница Златева да бъде привлечена в новия кабинет

Служебният премиер Огнян Герджиков отчете свършеното от оглавяваното от него правителство.

В пресконференцията в Гранитната зала на Министерски съвет участваха и служебните вицепремиери Деница Златева и Стефан Янев.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви по време на представяне на отчета на работата на кабинета, че основната, макар и не единствена задача на служебния кабинет, е провеждането на изборите. Друг приоритет е подготовката за председателството на Съвета на ЕС, посочи още премиерът.

Всяка настояща позиция е бъдеща бивша, мандатът на служебното правителство приключва, следим коментарите за нашата работата - автори на критиките сте вие - медиите, и в това ви е силата, посочи още премиерът.

Няма принципна разлика между редовно и служебно правителство. Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков. Всяка настояща позиция е бъдеща бивша. Мандатът на служебното правителство приключва, бяха първите думи на служебният премиер.

Два бяха заявените приоритета - организирането на изборите и подготовката на председателството на ЕС, напомни той в присъствието на вицепремиерите си, които бяха отговорни пряко по темите. Много често чувах, че служебното правителство има една задача - подготовката на изборите, каза той и не се съгласи, че това е единствената задача според Конституцията.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви по време на представянето на отчета на кабинeта, че само крайният партиен егоизъм на БСП е попречил Деница Златева да бъде привлечена в новия кабинет. Доказателство за успеха в тази област /подготовката на председателството на Съвета на ЕС/ е неистовото желание на бившия бъдещ премиер да привлече Деница Златева в новия кабинет и само крайният партиен егоизъм на БСП попречи това да стане, каза премиерът.

Вицепремиерът Златева отчете напредък в подготовката на председателството, както и наваксване на известно закъснение по някои мерки. Тя изтъкна, че е приет и актуализиран План за подготовка с осем основни раздела. Има изготвен първоначален календар на събитията, одобрени са насоки за провеждане на различните мероприятия.

Вицепремиерът изтъкна още, че са финализирани всички изисквания към НДК като основна сграда, където ще става председателството, дейностите са остойностени и следващият МС остава да вземе решение. Приет е финансов план за председателството, като близо 50 млн. лева са предвидени за тази година. Стартирани са две обществени поръчки. Приета е комуникационната стратегия, която е била забавена, каза още вицепремиерът. Освен това е одобрена визуалната идентичност на българското председателство. Културната програма стартирахме от нула и проектът е финализиран, като одобрението й ще стане от редовното правителство, допълни Златева.

Междувременно преговорите за състава на проектокабинета на ГЕРБ и "Обединените патриоти" са на финалната права. Очаква се утре или най-късно в други ден да стане ясен съставът на предлаганото от тях правителство.

За момента се знае, че за премиер ще бъде предложен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който ще разчита на 4-ма вицепремиери и 17 министри. Един от вицепремиерите ще отговаря за българското председателство на Европейския съюз.