ГДБОП разбиха канал за незаконно превеждане на бежанци

Работата по документирането на престъпната дейност продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура

Действията са проведени под ръководството на Специализираната прокуратура, неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с превеждане през граница на хора и подпомагане на чужденци да пребивават и да преминат в страната, информира Пресцентърът на МВР

Специализираната полицейска операция е  реализирана на 27 април във връзка с образувано  досъдебно производство. Участие в нея са  служители на сектор „Противодействие на престъпни структури извършващи незаконна дейност по превеждане през граница на хора и по подпомагане на чужденци да пребивават или да преминат в страната” – отдел „Контратероризъм” при ГДБОП, колегите им от Хасково, Кърджали, Силистра, Добрич и служители на ДАНС.

  В хода й е неутрализирана организирана престъпна група, която е извършвала незаконна дейност по превеждане през граница на хора и подпомагане на чужденци да пребивават и да преминат в страната. Задържани са петима участници в престъпната схема, сред които и лидерът - Л.М. /24г./, сирийски гражданин, със статут на бежанец ; А.М./42г./- негов сънародник, със хуманитарен статут, Р.Я. / 45 г./от София – тримата известни на органите на реда. Те са установени на територията на столицата и на община Харманли.

С прокурорски постановления мерките за неотклонение на Л.М., А.М. и Р.Я. бяха удължени да 72 часа. На 29 април Специализираният наказателен съд им наложи постоянни мерки за задържане.

Работата по документирането на престъпната дейност продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.