Съдът потвърди задържането под стража на добричлия, разследван в Чехия

Обвинен в незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества, и за участие в организирана престъпна група

Състав на Апелативния съд – Варна потвърди днес  определение на Окръжен съд – Добрич от 20 април тази година, с което на основание Европейска заповед за арест(ЕЗА), издадена от Република Чехия, под стража е бил задържан Радослав Михайлов от Добрич. Въззивната апелативна инстанция определи като неоснователна жалбата на Михайлов срещу първоначалния арест. ЕЗА е въз основа на Решение за започване на наказателно преследване на Криминална служба за разследване – Храдец Кралове при Национална централа за борба с наркотиците в Чехия. Окръжният съд в Свитави настоява за ареста и предаването на българина, за да го изправят пред съда. Радослав е бил обявен за международно издирване на територията на Шенген и задържан на 19 април в Добрич.

ЕЗА посочва, че Михайлов е обвинен в незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества, и за участие в организирана престъпна група на територията на Чехия. Това престъпление се наказва там със затвор от 10 до 18 години.

И втората съдебна инстанция намира, че ЕЗА е издадена от компетентен орган. Както по форма, така и по съдържание чешките власти са съобразили искането си за арест и предаване на българина със ЗЕЕЗА. На този етап от делото, съдебните инстанции в България не обсъждат по същество искането на чешката държава. Това ще стане в следващите няколко дни, когато Окръжният съд в Добрич разгледа по същество искането за екстрадицията на Радослав Михайлов в Чехия. Дотогава той ще търпи мярка за неотклонение „задържане под стража“.