Румен Овчаров отново в следствието

Според прокуратурата в нарушение на закона той е допуснал сключването на първото споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт” за строежа на „Белене”

Румен Овчаров отново отиде в следствието. Не е ясно обаче дали бившият министър е призован, за да се сдобие с ново обвинение или е извикан по някое от старите му обвинения. А срещу него те вече са няколко, предава Нова телевизия. В края на миналата година и само няколко дни преди да изтече давностния срок, той беше обвинен заради строежа на АЕЦ „Белене”.

Според прокуратурата в нарушение на закона той е допуснал сключването на първото споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт” за строежа на „Белене”. Другите обвинения са свързани с Мини „Бобов дол”. Според прокуратурата като министър на икономиката и енергетиката през 2006-2007 г. Овчаров е превишил властта и правата си, като е дал разрешение на изпълнителния директор на Мини „Бобов дол” да сключи договор за наем и добиване на въглища с частното търговско дружество „Ораново” ЕООД, което по силата на договора е получило правото да добива въглища, изключителна държавна собственост.

Второто обвинение е за това, че през февруари 2007 г., отново в нарушение на служебните си задължения, Овчаров е предложил на Министерския съвет невлязъл в сила концесионен договор на Мини „Бобов дол” и да бъде сключено допълнително споразумение към този договор, което е сторено в нарушение на решение на МС от февруари 2007 г.