Деца от Стара Загора днес тръгват на специален поход

Отбелязва се 115 години от основаването на Туристическо дружество „Сърнена гора“

Днес в 14,30 часа малчуганите от Детска градина „Светлина“ тръгват на поход – пеша към Зоопарка на Стара Загора. По пътя те ще направят специална туристическа маркировка и ще поставят обозначителни табели под ръководството на квалифициран водач. С проявата деца и учители отбелязват 115 години от основаването на Туристическо дружество „Сърнена гора“ в Стара Загора. В 16 часа /в края на похода/ в Аул Бага-Тур в Зоопарка децата ще научат, как се оцелява в гората, какво трябва да си носят на поход, как да се обличат, как да разчитат маркировка. Ще имат и практически уроци, съвместно с Горан Гънчев от Школа за оцеляване Бага-Тур. Заедно с децата от началото на похода до края на срещата в Аула ще бъде и Ваня Петкова, секретар на Туристическо дружество „Сърнена гора“.

В историята на дружеството е записано, че „….на 6 април 1902 година се учредява Българско туристическо дружество – клон Стара Загора. Един от неговите основатели – учителят Фратьо Илиев е избран за негов пръв председател. Безпределните широти, над които властва бездната на небето или величавата далечина на хоризонта, неудържимо и стремително притеглят напред и нагоре всички в тази първа старозагорска туристическа формация. И те им се отдават докрай с цялата си душа и сърце.

Логиката на обществените кулизии по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, не дават шанс на тази и последвалите я няколко туристически обществени организации. Турисите от града на липите остават самотни или обединени в няколко семейни групи. Тази драма на старта на началните стъпки на изходната позиция на формирането завършва едва на 30 април 1922 год. когато в Стара Загора е основано Българско Туристическо Дружество „Сърнена гора”. Председател на дружествот е учителят Борис Фетваджиев, а членовете му са скрили в себе една дълбоко затаена емоционалност. Влечението им към хубостите на България ги води по високите върхове на Средна гора и Стара планина и тучните поляни на Родопите, край изворите на нашите реки.“