Първанов: Задкулисието в БСП избра Корнелия Нинова да е лидер

Гергов сам каза, че с негови гласове Корнелия е станала председател

Задкулисието в БСП избра Корнелия Нинова да лидер! Това стана ясно от изказването на Георги Гергов след скандала „Цумгейт“. Това обяви в ефира на bTV бившият президент Георги Първанов. „Гергов сам каза, че с негови гласове Корнелия е станала председател. Нека каже още и как е станало. Ето това е задкулисието. Но това не от вчера“, разкри Първанов.

Попитан за ролята на Сашо Дончев в целия скандал около главния прокурор, Първанов обяви, че на бизнесмена в Русия гледат като на мошеник. „Намесването на моето има от страна на Дончев в целия скандал е нелепо. Близо 10 години съм предлагал на руския президент Владимир Путин да се премахнат посредниците при газа. Нека някой се разрови, за да се види колко много пари да потънали в посредниците. Защо? По време на една от срещите в Русия един от домакините ме попита за Дончев: „Този не е ли жулик?“ Не знаех тази дума и проверих. Означава - мошеник. Вижте, Сашо Дончев има проблеми в Москва от доста време и си търси как да прехвърли вината си я на Първанов, я на Цацаров“, добави той.

По темата за новите министри, Първанов каза, че за него кабинетът е очакван, като той похвали избора на здравния министър проф. Николай Петров. „Като цяло бих бил сдържан в началото. Издиша идейната основа. Правя сравнение с предния кабинет. В предишната коалиция нямаше пълен консенсус и това доведе до края. Сега се залага на консенсус в правителството, но да видим колко това ще работи. Премиерът трябва да може да налага определени идеи. Как ще се приеме това, не мога да кажа“, каза Първанов.

„Захариева продължава политиката на Митов във Външно министерство, но интересна е новата й позиция. Тя се оказва поливалентен играч. Вътрешните работи са ми малко рискови с Радев. Той бе активен депутат и заместник-министър на отбраната. Борисов и Цветанов ще продължат да имат власт над МВР. Нищо ново“, каза Първанов.