Пловдивски уролози спасиха запушения бъбрек на 56-годишна пациентка

Животът

04-05-2017, 14:49

Снимка:

УМБАЛ „Пловдив“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

След интервенцията болната се чувства отлично и ще бъде изписана до няколко дни

Уролози от УМБАЛ „Пловдив“ спасиха запушения от голям камък бъбрек на 56-годишна пловдивчанка. Интервенцията бе извършена под ръководството на водещия специалист д-р Васил Павлов, при която конкрементът бе разбит лазерно по комбиниран метод. 

Пациентката е приета в клиниката по урология с хидронефроза, причинена от солиден  3,5-сантиметров камък. С медиците тя споделила, че преди около 15 години е била преглеждана и лекарите й казали, че в легенчето има конкремент с размер около 1 см. 

„Предварително под ехографски контрол поставихме нефростома /б.а.- специална тръба/, която подсигури ниско налягане в бъбречната кухина по време на интервенцията, поясни д-р Павлов. - Операцията бе извършена под епидурална анестезия . През естествените отвори на човешкия организъм проникнахме до кухинната система на бъбрека и със супермодерната комбинирана лазерна апаратура Revolix Duo от последно поколение бе разбит камъкът.“

След интервенцията болната се чувства отлично и ще бъде изписана до няколко дни. 

На жената е спестена отворена операция при усложненото състояние на бъбрека, отбеляза д-р Павлов. Той припомни, че с новия апарат, с който болницата разполага от февруари 2017 г., интервенциите са щадящи за болните – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Подходящ е за лечение на всякакви пациенти, включително и за хора с придружаващи заболявания.