Министър Нено Димов встъпи в длъжност в МОСВ

Политика

04-05-2017, 17:32

Снимка:

5.moew.government.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОСВ: 10 млн. лв. се отпускат за мониторинг на качеството на питейните води

Ирина Костова: Чака ви един нелек мандат, пожелавам да бъде пълен, за да изпълните целите си

Новоизбраният министър на околната среда и водите Нено Димов получи символичния ключ на МОСВ от министъра в служебния кабинет Ирина Костова. „Чака ви един нелек мандат, пожелавам да бъде пълен, за да изпълните целите си. Знам, че имате опит тук – бил сте главен секретар, заместник-министър на МОСВ, и с вашия опит, разум и интелект, съм убедена, че ще се справите с казусите, които ще трябва да решавате“, каза Ирина Костова на церемонията по предаването на поста.

Министър Нено Димов насрочи срещата си с директорите на дирекциите в МОСВ за 9 май, а пред медиите каза, че основните приоритети в областта на околната среда не могат да са различни в зависимост от политическата смяна, защото околната среда е ресурс, важен за живота и здравето на гражданите. „Вниманието трябва да се постави върху баланса между опазването на природата, качеството на живота на хората и икономиката“, посочи министър Димов. Съвсем наскоро ЕК излезе с план, в който опазването на околната среда не е самоцел, а трябва да се държи сметка как се приема от регионите и от бизнеса, допълни министърът. Сред основните задачи той открои превантивната дейност срещу наводненията.

„Изключително важна е подготовката на Председателството, защото това е моментът, в който всяка председателстваща държава членка може да поставя косвено сериозни вътрешни проблеми, а ние има какво да поставим пред Брюксел и пред ЕС“, каза още Димов.

Два типа проблеми ще търсят решение в Министерството на околната среда и водите – единият са експертните решение и вярвам, че с моя екип ще намерим най-добрите. Но съм наясно, че в политиката експертните решения понякога не са достатъчни, защото различните групи хора имат различни интереси – тогава се търсят политически решения. Решенията на МОСВ не могат да бъдат извън общият план на политическото действие на правителството, което управлява в момента. И там ще се търси баланс, категоричен бе министър Нено Димов.