Магистрати от Балчик изнесоха лекция пред ученици

Представени бяха и примери от съдебната практика

Магистрати от Районен съд - Балчик изнесоха лекция пред ученици от 12 клас в СУ„Христо Ботев“. Наказателните съдии Даниела Игнатова и Галин Георгиев запознаха младежите от морския град с разделението на властите според Конституцията на България, със структурата и функциите на съдебната власт и говориха за конкретната роля в съдопроизводството на съдиите, прокурорите и следователите. Магистратите представиха пред учениците и примери от съдебната си практика.

Учениците проявиха интерес към лекцията и зададоха много въпроси на съдиите. Младежите питаха кога едно деяние се определя като неизбежна отбрана, какви са наказанията за самоуправство и се интересуваха от начина, по който се решава дали едно лице е вменяемо или не. На проявата присъства секретарят на Детската педагогическа стая в Балчик Любомир Лефтеров.

Съдиите от Районен съд - Балчик имат намерение да продължат срещите си с ученици с цел повишаване на правната култура на подрастващите. Съдебната институцията е заявила желание да се включи в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Районен съд - Балчик посвети днешната среща в училище „Христо Ботев“ на Деня на българската Конституция. Това е втората проява, която съдът в Балчик организира по повод 16 април. Наскоро съдебната институция инициира среща с румънски магистрати от Районния съд в Мангалия, по време на която бяха коментирани добри съдебни практики в областта на гражданското и наказателно право в двете съседни страни.