Училищата представиха успешни проекти на „Ден на отворените врати“

Събитието е част от Национална кампания „Заедно за Европа“

В Младежкия център „Захари Стоянов“ - Добрич, днес се проведе „Ден на отворените врати“, организиран от Областния информационен център (ОИЦ). Събитието е част от  Национална кампания „Заедно за Европа“, която мрежата от 27 ОИЦ в Република България изпълнява в периода от 10 март 2017 г. – 20 май 2017 г.

Началото бе дадено с прекрасен класически музикален поздрав за посетителите на конференцията. Представиха се две групи от извънкласните дейности по проект „Твоят час“, ОП НОИР. Първото изпълнение бе на „Салонен оркестър“, с диригент Ники Нейчев, а второто на група „Млади певци“, с ръководител Милена Пеевакъм СУ „Св. Климент Охридски“.

По време на събитието представители на училища и неправителствени организации от Добрич представиха своите проекти и разказаха за своите успехи. Представиха се близо 10 успешно изпълнени и в процес на изпълнение проекти от Мария Димитрова - зам.директор в СУ „Св. Климент Охридски“,  Даниела Еленкова - преподавател СУ „Д.Талев“, Нели Апостолова- директор на ПГТ  „П.К. Яворов“, Мария Кирилова-преподавател ЕГ „Г. Милев“, Добромир Русев от Спортен клуб „Училищен спорт, туризъм и младежки дейности – Добруджа“.  Презентациите предизвикаха голям интерес от присъстващите. Проведена бе дискусия, на която участниците обмениха опит, обсъдиха предизвикателствата пред които са били изправени, както и възможностите за осигуряване на устойчивост на резултатите по проектите. Представителите на ОИЦ - Добрич запознаха участващите с актуалните възможности за кандидатстване по ЕСИФ. По време на събитието бе организирана изложба със снимки на проекти, финансирани с европейски средства. Акцент бе поставен върху бъдещото председателство на България на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. 

Денят на отворени врати завърши с посещение на Дом – паметника „Йордан Йовков“ Добрич, който също реализира проект, финансиран по ОПРР. В дом паметника участниците посетиха изложба Литература и памет, посветена на 40 годишнината от създаването на Националния литературен музей. В посещението се включиха и ученици от ЕГ „Гео Милев“.

Следващото събитие в рамките на кампанията е „Ден на отворените врати“ в гр. Балчик. То ще се проведе на 10 май, сряда в сградата на Община Балчик. Начало – 12 часа.