И в Ген. Тошево се люляха за здраве

Гергьовден е празник, натоварен с голяма обредна символика

Гергьовска люлка украси центъра на Генерал Тошево снощи, ден преди Гергьовден. Както повелява традицията, малки и големи се полюляха за здраве на пъстра и богато украсена люлка под зелено дърво.

Своеобразните домакини, в лицето на НЧ „Светлина- 1941“, се бяха постарали и с музикално танцова програма за присъстващите. На площада свои изпълнения представиха ДГ „Пролет”, ДТС „Тошевче”, ЖФГ „Китка”, ТС „Българка”, оркестърът към читалището, както и орк. „Лозница”.
Гергьовден е празник, натоварен с голяма обредна символика. Магическа и предпазна функция има почти всяко действие на този ден. Започва лятната половина на годината, която ще приключи на Димитровден. Започва време на труд, на усилена работа по полето, нивите, градините, кошарите. От това, което ще се направи през този период, зависи какъв Димитровден ще дойде, тоест какъв плод ще даде трудът на хората, каква почивка и благополучие ще последват. Пеят се песни за св. Георги, от когото се очаква да донесе берекет и благополучие през пролетта.