Двете водещи македонски партии излязоха с декларации днес

Гражданите се нуждаят от стабилност, необходим е качествен живот и перспективи, които ще отворят евроинтеграцията

Двете водещи македонски партии излязоха днес с декларации на фона на нарастващото напрежение в Скопие. Социалдемократическият съюз (СДСМ) призова президента Георге Иванов да действа конституционно, така че ВМРО-ДПМНЕ да бъде конструктивна опозиция. Оттам посочват, че в този период е необходима максимална отговорност от всички, за да се позволи сформирането на новото правителство, което в момента е основен държавен интерес.

"Гражданите се нуждаят от стабилност, необходим е качествен живот и перспективи, които ще отворят евроинтеграцията, а това ще позволи и реформи. Това е важно за всички, независимо от тяхната политическа, етническа или друга принадлежност.

Парламентарното мнозинство ще реализира своята отговорност пред хората и ще сформира правителство, което ще реализира необходимите реформи в граждански и държавен интерес ", пишат от СДСМ. От партията обявиха, че работата им ще се ръководи от мнозинството за унитарна Македония, съгласно Конституцията и евроатлантическото бъдеще на страната.

"Трябва да се прекратят всички лъжи във връзка с някакви заплахи за националните и държавните интереси, с които Никола Груевски за лични интереси безпокои гражданите. Иванов е длъжен да постъпи съгласно конституционните си задължения и да се издигне над личните интереси на Груевски. Това трябва да направи и ВМРО-ДПМНЕ, която също има задължение да бъде конструктивна опозиция и да подкрепи процеса на реформи, за да може страната да върви напред ", се добавя в изявлението. Парламентарното мнозинство, според партията, е готово да работи за благото на всички граждани, но без отлагане в страната трябва да застъпи новият кабинет.

В същото време от ВМРО-ДПМНЕ написаха: „Престъпникът Зоран Заев и СДСМ с нелегалния опит за избор на председател на парламента нарушават Конституцията, законите и правилника за дейността на парламента и трябва да понесат съответната отговорност“. "Заев и СДСМ, въпреки политическата криза, поставиха Република Македония и в правна криза. Създадоха правни прецеденти, с които в бъдеще се отваря възможност за незаконно гласуване на двудържавност, билингвизъм, двуезични банкноти, геноцид и всички останали елементи от „Албанската платформа“, при това без да се зачита волята на гражданите.

Четвърти ден те мълчат за албанските знамена в кабинета на незаконно избрания от тяхна страна председател на Народното събрание, както мълчаха и за пеенето на албанския химн в македонския парламент“, се казва в изявлението. Според партията, след изборите гражданите се чувстват измамени и не искат Македония да се превърне в бинационална държава, но искат икономически просперитет и технологичен напредък. Политическото напрежение в Македония взе връх миналия четвъртък, когато опозицията, заобикаляйки процедурата, пристъпи към избор на председател на парламента в лицето на етническия албанец Талат Джафери, член на Демократичен съюз за интеграция.

Той бе избран от депутати на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и още две албански формации. Минути след това депутатът Зекирия Ибраими от една от албанските партии „Беса” взе думата и започна да пее албанския национален химн. Всичко това стана в момент, когато пред парламента се провеждаше поредният марш на общественото движение „За единна Македония”.

От февруари то протестира срещу налаганата отвън на страната т.нар. албанска платформа и настоява за нови избори. Депутатите от СДСМ и от албанските партии бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и други негови депутати съпартийци бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен