Лъвът от паметника на Шипка ще бъде реставриран

Статуята е отлята през далечната 1929 година, по проект на Кирил Шиваров

Специалисти започнаха обследване на бронзовия лъв на Паметника на Свободата на връх Шипка, съобщават от БНТ. Той е в лошо състояние, има пукнатини по фигурата и има нужда от спешен ремонт. Средствата за консервацията и реставрацията са дарени от благотворителна инициатива на голяма търговска верига.

Бронзовата статуя на лъва е отлята в Софийския военен арсенал от група майстори по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 година. Тя е съставена от 28 части, с дължина 8 метра и височина четири. Поставена е през 1934 година, а последният ремонт на скулптурата е направен в началото на 80-те години на миналия век. Експерти отвориха ревизионният отвор от лявата страна на лъва, през който се осъществява проникването във фигурата. Само тази част, според специалистите, тежи близо 300 килограма. Взети са проби от бронзовата отливка, изследват се и връзките между отделните елементи, като се прави цялостно заснемане с рентген.

"От това, което до тук видяхме, разбира се все още ние продължаваме да работим, не смятаме, че състоянието е чак толкова драматично. Общо взето се държи доста добре конструкцията, като за времето, което е минало", заяви д-р Петя Панкова от НАИМ.

Изследва се и състоянието на бетона, налят в краката на лъва през 80-те години, когато е правена първата реконструкция. За съжаление няма никакви документи какво представлява отвътре фигурата. След приключване на обследването предстои специалистите да вземат решение дали бронзовата статуя да бъде демонтирана за ремонт или реконструкцията ще се извърши на място.

След реставрацията на бронзовия лъв, която се очаква да приключи до края на годината, предстои и ремонт на цялостната предна фасада на Паметника на свободата.