Завеждат дело за 10 млрд. долара срещу Сорос

Това не е първият случай, при който Сорос е обвиняван в насочване на политически промени с цел собствена изгода

Съдебно дело за 10 млрд. долара е заведено срещу Джордж Сорос по обвинение, че се меси в политиката на бедната африканска държава Гвинея, което критиците на американския милиардер дават като пример за неговия стил на действие, съобщиха от EuTimes.

86-годишният милиардер от еврейски произход, който контролира мрежа от международни неправителствени организации заедно с огромната си финансова империя, използвал влиянието си върху правителството на Гвинея, за да отнеме правата на израелската компания BSG Resources върху добива на желязна руда в западноафриканската държава. Това се посочва в иска, внесен във федералния съд в Ню Йорк от BSG Resources.

"Сорос е мотивиран единствено от злобата си, тъй като няма икономически интереси, каквито е имал в Гвинея", твърди BSGR в съдебните документи.

Говорител на Сорос, който редовно подкрепя зараждащите се демократични правителства в Източна Европа и Африка, твърди, че филантропът имал траен интерес към подпомагане на бедните страни и само искал да стане ясно дали израелската компания е плащала подкупи на предишното правителство, за да си уреди правата за добив на желядна руда.

Критиците по цял свят изтъкват, че либералният финансист често се маскира като филантроп, за да манипулира политическия пейзаж.