Нацистки символи открити в казарма в Германия

Засега няма информация за задържани

Нацистки символи и пропагандни плакати бяха открити в казарма в Западна Германия, съобщават от БНТ. Преди седмица беше арестуван германски военнослужещ по подозрение, че е планирал терористично нападение. Разследващите предполагат, че той е имал съучастници в армията.

Медали, афиши и дори нацистки каски са били открити в казармата в Донауешинген, където е разположена френско-германска бригада. Предметите били открити по време на разследването срещу 28-годишния Франко- лейтенантът, за когото се предполага, че е подготвял атентат.

Според разследващите в германската армия има около 280 крайнодесни екстремисти, а Франко е бил част от малка екстремистка група. Но засега няма информация за други задържани. Знае се, че властите разследват още един войник от френско-германската бригада във френския град Илкриш. В нея е служил и задържаният лейтенант.

Германският военен министър обвини началниците на Франко, че са подценили крайнодесните му възгледи. Оказа се, че преди три години той написал дипломна работа, в която включил и екстремистки идеи, но тогава получил само забележка.

Предполага се, че планът на лейтенанта бил да извърши атентат като използва фалшива самоличност, с каквато той разполагал. Преди две години той се представил за бежанец от Сирия и получил статут. Вероятно целта му била да хвърли вината за кървавото нападение върху имигрантите в Германия.

Случаят с лейтенант Франко повдигна много въпроси, както за германската армия, така и за предоставянето на убежища на бежанци. А министерството на отбраната беше подложено на критика, че е пренебрегнало крайнодесните настроения в редиците на Бундесвера.