В Северна Корея отново задържаха американски гражданин

Мотивът е „извършване на неприятелски действия“

Севернокорейските власти отново задържаха американски гражданин – втори такъв случай за последните две седмици, на фона на нарастващото напрежение между Пхенян и Вашингтон, съобщават от Reuters.

С арестуването на Ким Хак-Сон, КНДР вече държи четирима американски граждани. От местната държавна новинарска агенция KCNA допълват, че „съответната институция в момента извършва подробно разследване“. Съобщението не дава повече информация по задържането. Оттам обаче става ясно, че мъжът е работил в Университета за наука и технологии в Пхенян (PUST) - институция, основана от евангелски християни отвъд океана и открита през 2010 г. с известен брой американски преподаватели.

На 22 април бе арестуван професорът по счетоводство Ким Сан Дук от същото учебно заведение. Известният и като Тони Ким беше заловен на летището в столицата, докато се опитваше да напусне страната, след като изнасял лекции в университета. Той също е обвинен в „извършване на престъпни действия на враждебност“.

Още двама граждани на САЩ - колежанинът Ото Вамбиер и корейско-американският пастор Ким Донг-Чул, са в ръцете на властите в КНДР. Миналата година пасторът бе осъден на 10 години лишаване от свобода и тежък труд заради шпионаж. Вамбиер получи 15-годишна присъда през 2016 г. за "престъпления срещу държавата".

Пхенян се намира в ситуация на конфликт с новата американска администрация, оглавена от Доналд Тръмп, която се противопоставя на ядрената и ракетна програма на КНДР.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"