Институтът за политика започва обучение на млади политици

Животът

07-05-2017, 17:51

Снимка:

Исторически музей-Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Институтът за политика започва работата си в Пловдив

Целта е много висока, защото развитието на демократичната система у нас все повече очертава голямото разделение между граждани и политици

Днес даваме началото на образователна инициатива, която чрез обучение да повиши капацитета на политическата среда и да гарантира устойчивост и качество в процеса на създаване на политически и граждански лидери, заяви проф. Антоанета Христова при откриването на Института за политика днес в Пловдив.
Целта е много висока, защото развитието на демократичната система у нас все повече очертава голямото разделение между граждани и политици, граждани и институции. Разделението и липсата на перспектива водят до терминал 2 и демографска катастрофа, отбеляза тя.
Гости на откриването бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, народните представители от ГЕРБ Менда Стоянова и Милена Дамянова.
Министър Вълчев поздрави Института и подчерта, че обществата търсят ефективни политически лидери, на които да поверят развитието си.
ЕС преживява турбулентни времена и в дискусиите в каква Европа искаме да живеем е важно да участват гражданите, обнадежден съм, че в него ще участват подготвени от Института за политика *лидери, отбеляза Огнян Златев.
Наша национална отговорност е да подкрепяме инициативи като Института за политика и това е добър повод да видим, че има въпроси, по които политиците могат да постигнат консенсус. Един от тях е доброто образование, заяви акад. Ревалски. БАН е партньор на Института за политика заедно с Института за изучаване на населението и човека.
В понеделник започва първата сесия от обучението по програмата „Политически лидери“.
Преподаватели на младите политици ще бъдат проф. Антоанета Христова, проф. Екатерина Михайлова, проф. Михаил Константинов, проф. Любомир Стойков, ген. Калин Георгиев, д-р Георги Проданов, Радослав Точев, Христо Мутафчиев, Ернестина Шинова,  Десислава Билева, инж. Николай Вълев, Чавдар Кискинов.
Темите на първата сесия са история на политическите идеи, политически маркетингови изследвания, конституционно право, религия и политика, публична комуникация, изборни системи, работа по оперативни програми, организация и функциониране на политическите партии, управление на културата, национална и вътрешна сигурност, сценично поведение.
Програмата „Политически лидери“ се осъществява в 5 сесии с продължителност по една седмица, които ще се провеждат през месец в различни градове.
Програмата е конструирана подобно на образованието за политици във Франция, Великобритания и САЩ със силен акцент върху практиката. Преподавателите от България са авторитетни имена, към които в следващите сесии ще се присъединят и преподаватели от чужбина.
Голямата цел на Института е да създадем национално елитно образование по политика, каза проф. Христова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен