Нощ на литературата на 10 май, сряда

Животът

08-05-2017, 11:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

5134 прзнуват Гергьовден в община Русе

С Регионална библиотека „Любен Каравелов“ на площад „Княз Александър Батенберг“, от 18.00 до 22.00 ч.

За шеста поредна година в Русе ще се проведе европейската инициатива Нощ на литературата. Събитието, което започва от 18.00 ч., включва публични четения в различни градски пространства на текстове от произведения на съвременната европейска литература.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се присъединява към европейската инициатива. В „читателското гнездо“, което ще бъде в градинката пред Библиотеката, ще бъдат представени избрани откъси от романа на румънския писател Варужан Восганян "Прошепната книга".

Варужан Восганян е председател на Арменското дружество в Румъния и първи заместник-председател на Съюза на румънските писатели. Има издадени три стихосбирки, а "Прошепната книга" е дебютният му роман. "Прошепната книга" получава наградата "Йон Крянга" на Румънската академия /2009/, наградата "Книга на 2009 година", присъдена от списание "Ромъния литерара", наградата за проза на списание "Конворбир Литераре /2009/, голямата награда за белетристика - отличието "Михаил Себастиян" и е номинирана за наградата на Съюза на румънските писатели. 

"Прошепната книга" е изумителен разказ за страданията, за изгнаническата участ и странстването на арменския народ, за кланетата и масовите гробове, но и за невероятната жизненост, за жилавостта, които са в основата на оцеляването и възкресението, за мъдростта, с която прокудените посрещат болката, живота и смъртта.

 

Книгата е своеобразно пътуване на автора към себе си чрез познанието за неговия народ, тя събира ласкавата ирония към чудатостите на своето с болката от трагичната участ на арменците, преживяна като лична съдба. Едно удивително лирично произведение, което оставя незабравимото усещане за живота като вечност.