Европейски лидери поздравиха Еманюел Макрон

Свят

08-05-2017, 09:57

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еврото поскъпна след победата на Макрон

Макрон е новият президент на Франция!

Еманюел Макрон е получил около 65 на сто от гласовете срещу 35 за съперничката му от крайната десница Марин льо Пен

Холандският премиер Марк Рюте поздрави Еманюел Макрон за победата му на балотажа на френските президентски избори, предаде Асошиейтед прес.
Рюте написа във Фейсбук, че с избора на Макрон френските избиратели са направили ясен прогресивен и проевропейски избор, избор за сътрудничество в Европа в сферите, където то е необходимо.
Рюте спечели изборите в Холандия през март срещу десния популист Герт Вилдерс, напомня АП.
Лидерите на Чехия и Словакия приветстваха изборната победа на Макрон. Чешкият премиер Бохуслав Соботка каза, че тя е позитивен сигнал за Франция, за целия Европейски съюз и за Чехия. "Французите ясно отхвърлиха национализма, популизма и изолацията на своята страна. Повечето избиратели решиха, че искат президент, който ще представлява модерна и открита Франция", добави Соботка.
Словашкият президент Андрей Киска написа в Туитър: "Топли поздравления за Еманюел Макрон и народа на Франция. Това е победа за всички, които вярват в Европа".
Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Франция с новия си президент Еманюел Макрон ще съдейства за укрепване на единството на Европейския съюз във важен за него момент. В поздравителна телеграма до избрания за президент Макрон, Рахой го похвали за предложените от него реформи и за твърдото отстояване на европейския интеграционен процес. Тези принципи бяха решително подкрепени от френските избиратели, написа Рахой. "Макрон - приятел, съсед и стратегически партньор на Испания - ще допринася активно за напредъка и укрепването на Европейския съюз", добави испанският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.
Белгийският премиер Шарл Мишел приветства избирането на центриста Еманюел Макрон за президент на Франция и заяви, че Франция и Белгия ще работят заедно, за да дадат нов тласък на Европа, добавя АП.