Газпром започна строителството на газопровода „Турски поток“

Споразумението за "Турски поток" беше подписано на 10 октомври 2016 г.

Газпром започна строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“ от руското крайбрежие на Черно море, съобщи компанията, цитирана от BTA.

„В Черно море започна строителството на газопровода „Турски поток“. Дейностите започнаха на руското крайбрежие. Полагането на тръбопровода се извършва от кораба „Аудасия“ на компанията Олсийс (Allseas), която е подизпълнител за морския участък на газопровода“, се допълва в комюникето.

Руският газов гигант е готов да започне полагането на тръбите от морския участък на газопровода „Турски поток“ през идните няколко дни, каза на 4 май ръководителят на Газпром Алексей Милер на среща с руския президент Владимир Путин.

Путин изрази увереност, че Турция ще подкрепя проекта, и нареди да започне полагането на тръбите за морския участък.В края на март в руския участък е приключило пробиването на първия микротунел, вторият микротунел е готов на 97,5 процента.

Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за „Турски поток“ на 10 октомври миналата година. Морският участък ще се строи от дъщерната на Газпром Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.). През февруари компанията Саут стрийм транспорт сключи договор с швейцарската група Олсийс за строителството на втората линия от морския участък на газопровода „Турски поток“. През декември двете компании подписаха споразумение за строителството на първата линия от морския участък.

Инвестицията на Газпром в проекта „Турски поток“ през 2017 г. е 41,92 милиарда рубли спрямо 23,507 милиарда рубли миналата година. Първата линия на съоръжението е предназначена за турския пазар, а втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Всяка от линиите би трябвало да е с мощност 15,75 милиарда куб. метра. Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11,4 млрд. евро.

Проектът „Турски поток“ беше обявен от Русия през декември 2014 г. като заместител на „Южен поток“. Впоследствие преговорите бяха спрени заради кризата в двустранните отношения. Да се възобнови работата по „Турски поток“ бе решено след среща през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин.