Кампания информира за рисковете от трафик на хора за трудова експлоатация

Мисия Пловдив

08-05-2017, 11:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Трафикантите успяват да привличат жертвите си чрез измамни предложения за работа

Мecнaтa кoмиcия зa бopбa c тpaфикa нa хopa – Пловдив,  cтapтиpa инфopмaциoннa кaмпaния зa пpeвeнция нa тpaфикa нa хopa c цeл тpyдoвa eкcплoaтaция, пoд нaдcлoв „Пo-дoбpe инфopмиpaн, oткoлкoтo eкcплoaтиpaн!“. Инициативата се осъществява съвместно с  Националната комисия за борба с трафика на хора и в партньорство с Български Червен кръст – Пловдив.
Основна цел на кампанията е да се повиши информираността на търсещите работа в страната и чужбина относно рисковете от въвличане в трудова експлоатация и начините за предпазване от измами на некоректни посредници и работодатели. В рамките на инициативата е предвидено провеждането на поредицата от събития, чиито основен адресат са младите хора, избиращи студентските бригади, както и всеки един, който е трайно незает.
Дейностите, които включва превантивно-информационната кампания са свързани с разпространение на информационни материали от екипи на доброволци към Местната комисия и Български Червен кръст – Пловдив. Ще бъдат обхванати възлови места в гр. Пловдив, включително и висши учебни заведения като: Аграрен университет; Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“; Технически университет – София,  Филиал Пловдив; Университет по хранителни технологии и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Предвижда се и провеждане на дискусия за безопасна трудовата миграция в ПУ „Паисий Хилендарски“, в която ще вземат участие студенти от различни пловдивски университети. Също така ще бъдат предоставени плакати и брошури с превантивна цел в дирекция „Бюро по труда“ – Пловдив, включително и във филиалите в гр. Хисар, гр. Съединение, с. Калояново, гр. Кричим и гр. Стамболийски.
Трафикантите успяват да привличат жертвите си чрез измамни предложения за работа, свързани основно с обещания за: високо спрямо българските стандарти заплащане за нискоквалифициран труд; възможност за повече или по-малко почасова работа и предложения за работа без договор, както и бонуси за добре свършена работа. В голям брой от случаите пострадалите от трудова експлоатация са проучени предварително за живота, желанията и нуждите им, като впоследствие спрямо тях са отправени готови предложения, на които трудно могат да устоят. Поради тази причина всеки един, който търси работа трябва да бъде внимателен и да не се доверява лесно. Задължително е да подхожда мнително към всяко едно предложение, дори да е отправено от близки хора.