Русия внесе проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН

Очаква се гласуването на документа да се проведе днес или утре

Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в подкрепа на меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия, подписан на международната среща в Астана на 4 май. Това заявиха от постоянното представителство на Русия в ООН, цитирани от ТАСС.

"Потвърждаваме, че проектът за резолюция е внесен" - заяви прессекретарят на Постоянното представителство Фьодор Стржижовский.

Според информация на дипломатите, гласуването на документа може да се проведе в началото на тази седмица - вероятно на 8 или 9 май.

Припомняме, че по време на срещата в Астана Русия, Турция и Иран подписаха меморандум за установяване на четири зони за деескалация в Сирия. Първата от четирите зони е най-голямата и включва провинцията Идлиб и части от провинциите Алепо, Латакия и Хама. Останалите три зони са в Северен Хомс, в района на Източна Гута, източно от Дамаск, и в южните провинции Дараа и Кунейтра, покрай границата с Йордания.

По дължината на зоните за сигурност се планира създаването на безопасни ивици, включващи контролно-пропусквателни пунктове, контролирани от страните гаранти.

В споразумението се предвижда, считано от 6 май в тези зони да се забрани военната дейност, включително полети на авиацията. Документът предвижда срок на действие 6 месеца и може да се подновява автоматично за същия период.

По-рано Министерството на отбраната на Русия подчерта, че подписването на споразумението в Астана не означава край на борбата с Ислямска държава и сирийската джихадистка групировка Джебхат ан-Нусра, забранена в Русия.

Според външното министерство на Русия изпълнението на меморандума ще помогне за прекратяване на гражданската война в арабската държава.