Нова стачка в Гърция

Фериботите остават закотвени за 48-часа

Фериботите в Гърция остават днес и утре закотвени на пристанищата, заради 48-часова стачка, свикана от синдиката на гръцките моряци, съобщава Еатимерини. Моряците протестират срещу социалните реформи и промените на пазара на труда, за които настояват международните кредитори на Гърция.

Председателят на парламента Никос Вуцис съобщи днес, че новите мерки за икономии ще бъдат гласувани от парламента на 18 май.

Вуцис изрази очакване всичките 153 депутати от коалицията СИРИЗА - Независими гърци да подкрепят мерките в парламента.

На 2 май Гърция и нейните международни кредитори постигнаха споразумение по пакет от реформи, предвидени в спасителната програма на страната. То предвижда реформи на пазара на труда и в сферата на енергетиката, както и намаляване на пенсии и увеличаване на данъци. Споразумението сложи край на шестмесечен блокаж на преговорите между Атина и кредиторите и проправи път към отпускане на следващ транш от спасителното споразумение.

Еврогрупата приветства предварителното споразумение, но подчерта, че тя ще може да се произнесе по условията за отпускане на следващия транш "едва след като Гърция гласува поисканите от нея мерки за икономии".