САЩ може да върне армията си в Афганистан

Американците искат да принудят талибаните "да седнат на масата за преговори"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е получил предложение от висши съветници в областта на сигурността на държавата да има голяма промяна в стратегията за Афганистан, която на практика ще върне САЩ във войната срещу талибаните, съобщават от Telegraph.

Новият план, който президентът все още не е одобрил, ще призове за разширяване на американската военна роля като по-обширни действия за принуждаване на талибаните да седнат на масата за преговори. Планът е представен след преглед на политиката на САЩ по отношение на Афганистан, който се базира на желанието на държавния глава за преобръщане на влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан.

Новата стратегия, която е подкрепяна от топ представители на кабинета, ще даде пълномощия на Пентагона, а не на Белия дом, да реши броя на американските войници в Афганистан и ще даде на военните повече правомощия за нанасяне на въздушни удари по талибаните. Предвижда се и промяна на наложени от предишната администрация ограничения, които пречат на мобилността на американските военни съветници на бойното поле.

Крайният резултат ще е промяна на стратегията на Барак Обама за ограничаване американската военна роля в Афганистан.

Очаква се Тръмп да обяви крайното си решение за стратегията преди срещата на върха на НАТО на 25 май в Брюксел.