Путин: Няма сила, способна да пороби Русия

Поуките от войната ни зоват да бъдем бдителни

Няма сила, способна да пороби Русия, изтъкна президентът на федерацията Владимир Путин в речта си на Червения площад в Москва, където се състоя поредният Парад на победата, съобщи ТАСС.
"Няма, не е имало и няма да има сила, която би могла да покори нашия народ", увери руският лидер.
По време на Втората световна война "нацистите връхлетяха Съветския съюз с най-мощни удари", но народът "извърши нещо невъзможно на пръв поглед - обърна кървавото колело на Втората световна война, (. . .) смаза нацизма, сложи край на зверствата му", подчерта Путин.
"Поуките от войната ни зоват да бъдем бдителни и Въоръжените сили на Русия могат да отблъснат всяка потенциална агресия", продължи Путин и каза:  "Днес самият живот изисква да повишаваме нашия отбранителен потенциал."
"За ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо да се консолидира цялата международна общност" и Русия е отворена за подобно сътрудничество, заяви той.
"Русия винаги ще бъде на страната на силите на мира, с онези, които избират пътя на равноправното партньорство, които отхвърлят войните, противни на самата същност на човешкия живот и естество", изтъкна президентът.
Именно "разединението между водещите страни в света" е попречило да бъде предотвратена Втората световна война, отбеляза той.
В парада участваха близо 10 000 души -  представители на различните родове войски и видове въоръжени сили. Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34. След него преминаха още над 100 единици наземна бойна техника - бронирани автомобили "Тигър", "Тайфун-К" и "Тайфун-У", бойни машини на пехотата, модерни танкове  като Т-14 "Армата" и Т-72, артилерийски и ракетни комплекси.
Военни музиканти изпълниха по време на шествието повече от 40 марша и други музикални произведения. Командващ парада бе главнокомандващият сухопътните войски на Русия Олег Салюков; парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу.
Авиацията не участва в парада на Червения площад поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи министерството на отбраната в Москва.
След парада Путин положи венец на Гроба на незнайния воин.
Денят на победата бе честван в Санкт Петербург - "северната столица" на Русия, но без обявеното по-рано участие на бойни кораби.
Военни паради се състояха и в други градове на Русия.       
Церемония по случай Деня на победата бе организирана във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, информира Франс прес, като припомня военната подкрепа на Москва за сирийския президент Башар Асад.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"