Пътят на кръвта, нагледно за учениците

Животът

09-05-2017, 17:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

240 ученици се включиха във футболна надпревара във Велико Търново

След беседата се появи и първият ученик, който пожела бъдещата му професия да е лекарската

138-годишната история на най-голямата болница в цяла Югоизточна България се оказа повече от вълнуваща за любознателните ученици от клуб „Добър гражданин” на  Английската гимназия.  Децата, които бяха от VIII до XII клас, водени от зам.-директора по учебната дейност Силвия Пехливанова, чуха как са изградени основите на здравеопазването в Бургас преди повече от век.

С историята на УМБАЛ Бургас подробно ги запозна координаторът по хирургичната дейност д-р Бойко Миразчийски, чийто професионален път, както и този на голяма част от неговите роднини,  е свързан именно с лечебното заведение.

„Ще се радвам след няколко години да се върнете при нас, защото болницата  е университетска и е база за обучение на специализанти  и студенти”, заяви  д-р Миразчийски.

След беседата с него, се появи и първият ученик, който пожела бъдещата му професия да е именно лекарската.

Децата от клуб „Добър гражданин” бяха разведени из отделенията на болницата от главната сестра Татяна Пейчева. Това, което най-много ги впечатли бе посещението им в Отделението по трансфузионна хематология (кръвният център), докато течеше акция по кръводаряване. В света на всеки 2 секунди някой се нуждае от преливане на кръв, а в живота си всеки четвърти човек  някога ще се нуждае от това.

„Ще Ви разкажа за пътя на кръвта и за това колко важен и хуманен акт е кръводаряването ”, каза началникът на отделението д-р Тодор Бояджиев.

Според българското законодателство на година жените в добро здравословно състояние могат да даряват до 4 пъти, като между всеки трябва да има разстояние от 60 денонощия. А при мъжете този брой е до 5.

Най-много усмивки у учениците предизвикаха най-малките бебета в Отделението по неонатология. „Повечето от нас са родени в тази болница и е интересно да видим какви грижи се полагат за бебетата”, споделиха учениците. А грижите са денонощни и често животоспасяващи.

„Ще се радваме някой ден да станете наши колеги и да работите тази благородна професия”, споделиха от своя страна лекарите.