Нанков: Отпушва се предсрочно AM „Хемус” за активния летен сезон

Закъснели сме с изграждането на Лот 3.2 на магистрала „Струма” – пътят през Кресненското дефиле

"Нашите основни приоритети са магистралите „Хемус” и „Струма”. Отпушват предсрочно магистрала „Хемус” за активния летен сезон. Заради ремонти в района на тунелите "Ечемишка" и "Витиня", в момента се образуват огромни, километрични тапи. Много сме закъснели с изграждането на Лот 3.2 на магистрала „Струма” – пътят през Кресненското дефиле.  Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Нова телевизия.

„Ние сме убедени, че ако форсираме нещата, през 2019 година може да стартираме реалното строителство. Ако приключим до 2022 година, няма да загубим европейско финансиране. Трябва да спазим този срок”, каза още Нанков.

„В началото на 2019 година трябва да имаме избран изпълнител и строително разрешение, за да започне строителството”, уточни той.

„По данни на Световната банка на годишна база дефицитът за адекватна поддръжка на съществуващата пътна инфраструктура е 600-700 милиона евро”, напомни Нанков.

„Има голямо лоби против внедряването на тол таксите, въпреки че това е един справедлив модел”, оплака се той. „Националният интерес е свързан с внедряването на тол таксите”, убеден е регионалният министър.

„По груба сметка с около половин милиард лева ще се повишат постъпленията в Агенция „Пътна инфраструктура” след въвеждането на тол таксите”, каза още той.

"Пътищата са основен приоритет. Времето е относително понятие е нека да не говорим дали Лиляна Павлова ще се върне начело на министерството. Ние сме направили 4-годишна програма за изпълнение и аз съм длъжен да оправдая доверието на Бойко Борисов", заяви  Нанков.

"Не искам да политизирам темата за пътя в Кресненското дефиле. Имаме четиригодишен срок да го завършим. Наистина над Кресна ще се прави вторият в света мост, по отдалеченост на колоните. Факт е обаче, че още нямаме подписан договор. Този път няма да падне. Бъдете сигурни в безопасността на пътищата ни", каза той. "Със срок за ТОЛ таксите не мога да се ангажирам. Ще го знам, когато стартираме самата процедура. Има голямо лоби против тях", каза той. "С Лиляна Павлова се познавам от 2009 година. Аз бях областен управител на Ловешка област. Тогава бях на 26 години. Хубаво е, че Борисов дава път на младите хора", каза още той.