Иво Ангелов поведе отбора на класиците към медалите

Нашите борци се представиха отлично в Нови Сад

Много добра оценка за представянето за класиците даде и старши треньорът Армен Назарян. „Бяхме оптимисти за Тарек, че ще спечели и го направи – заяви той. – Иво Ангелов на финала се бори с представител на домакините, тежка среща, но той даде всичко от себе си, бори се с характер и успя да поведе отбора към медалите, като истински лидер.”

Помощникът му Бисер Георгиев уточни, че момчетата са били свидетели на триумфа на Биляна Дудова, която пред очите им стана „златна”, а след това са я докоснали за късмет.

„Този успех много ме мотивира да продълавам да давам всичко от себе си”, каза „бронзовият” Николай Байряков. -  Всички сме приятели в отбора, колеги и се уважаваме. Заедно сме в лоши и в хубави моменти. И именно така се изграждат големите личности.”

„Златният” Тарек Абделслам благодари на родната федерация, която му осигури година и половина пълноценна подготовка, още преди да получи български паспорт, както и на министър Красен Кралев, съдействал за по-бързото получаване на наше гражданство. Така натурализираният египтянин започна с летящ старт, който се увенча с европейска титла в категория до 75 кг.

Серафим Бързаков, старши треньор в свободния стил, обяви  че като цяло представянето на отбора е добро. Очаквания за титла е имал към сребърния медалист Борислав Новачков.

„Но това му беше първи финал на голямо първенство и може би психически не издържа. – допълни Бързаков. – Имаме и две пети места. Михаил Ганев се бори на по-горната категория до 97 кг, но се видя че тя не е за него. Затова на световното ще стартира при по-леките. На Николай Куртев също малко не му стигна. ”

Бързаков допълни, че на световния и европейски вицешампион от 2013-а Владимир Дубов е дадена по-дълга почивка, но най-вероятно той ще се бори на световното в Париж през август.

Много добра оценка за представянето на тима в Нови Сад даде и Валентин Райчев, генерален секретар на БФ Борба. В сръбския град националите спечелиха общо 6 медала, от които 2 титли, 3 сребърни и едно бронзово отличие. И в трите стила България е в топ 6 на Европа.

„И на тепиха, и на трибуните бяхме един отбор, което не се е случвало отдавна – заяви той. – Имаше сериозна агитка от Перник, която подкрепяше не само съгражданина си Иво Ангелов, но и всички останали наши момчета и момичета.”

Райчев разкри, че федерацията е амбицирана да привлече и в свободния стил чуждестранен борец, в категория, в която няма изявен наш състезател. Младият чеченец Али Омарпашаев вече тренира с националите ни, а на държавното първенство през юни в Сливен ще направи и своя дебют у нас.

На срещата с медиите в пресклуб  България присъства и Петър Дойнов, треньор на отбора ни в неолимпийските стилове, който направи дебют на европейското в Нови Сад. Титли спечелиха Иван Благоев и Калоян Колев.  Международната федерация по борба (UWW) е амбицирана традиционните борби да бъдат демонстративни още за олимпиадата Токио 2020.