ЕБВР прогнозира умерен икономически растеж в Източна Европа

Банката прогнозира икономическа растеж до 2.8% през 2017 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира умерен икономически растеж в региона от 36 държави, в който работи – от Източна Европа до Мароко и Монголия – като стабилните цени на суровините ще подкрепят Русия и съседните страни й и ще компенсират “насрещните ветрове“ в Турция, съобщи агенция “Ройтерс“, предаде БТА.

Банката преразглежда към леко понижение предишната си прогноза от ноември, предупреждавайки за перспективата от засилваща се икономическа и политическа несигурност.

"Цените на петрола се стабилизираха на равнища, доста над тези от първата половина на 2016 година, и руската икономика излезе от 2-годишна рецесия, очаква се растежът в източната част на региона да се засилва постепенно“, изтъква ЕБВР в шестмесечния си икономически доклад, представен вчера в Никозия на втория ден от годишната й среща.

Банката прогнозира ускоряване на икономическия растеж в региона от 1.8% през 2016 година до средно 2.4% през 2017 година и 2.8%. През ноември ЕБВР очакваше за текущата година растеж от 2.5%.

Прогнозата за Турция и Южното и Източното Средиземноморие е леко понижена, отразявайки отчасти геополитическите рискове и опасностите, свързани със сигурността, довели да спад на туризма и инвестициите. От банката преразглеждат към понижение от 0.4 процентни пункта прогнозата си за икономическия растеж на Турция до 2.6 на сто тази година след слабото представяне през 2016 година в резултат на фактори като понижаването на кредитния й рейтинг до спекулативно равнище, извънредното положение след опита за преврат и отслабването на турската лира със 17 процента спрямо долара през 2016 година, тласнало инфлацията до двуцифрена стойност през февруари за първи път от пет години.

В документа се изтъква, че прогнозите са обвързани с голямо геополитическо напрежение в и около страните от зоната на ЕБВР, както и с несигурността на икономическата политика в големите развити икономики след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и британския вот за напускане на Европейския съюз.