Румънка и българин спечелиха двете Гран при в тазгодишното издание на „Звукът на времето“

Велико Търново Лайф

11-05-2017, 13:33

Снимка:

личен архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Алисия Димитру от Румъния спечели Гран при за тази година за вокално изпълнение на четвъртото издание на международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“. Деветгодишната талантлива румънка спечели жури и публика с изпълнението на песента на Лара Фабиан Je t’aime.

На гала концерта в неделя, с който завърши тридневния музикален форум, младата изпълнителка получи плакета лично от председателя на журито поп звездата Мими Иванова. Президентът на Ротари клуб – Велико Търново Станислав Стоянов връчи на Алисия и паричната награда, която ротарианците осигуряват по традиция на двамата носители на Гран при в конкурса.

В категорията за инструментални изпълнения Гран при за 2017 г. бе присъдена на Ангел Николов от София /пиано/. Наградата му връчи председателят на журито доц. Александър Василиенко от Русия.

В раздела за авторска песен победител в раздел „Вокалисти“ стана Теодора Асенова с песента „Търновград“. В същия раздел победител с инструментално изпълнение стана Тонислав Троев „Въздишки“.

На концерта със свои песни и инструментални изпълнения се представиха всички победители в различните възрастови категории в разделите „Вокали“ и „Инструменталисти“. Многобройни медали, купи и предметни награди получиха десетки талантливи изпълнители, които мериха сили в международния музикален форум. Наградите връчиха председателите на двете журита и Петя Василева, арт диретктор и организатор на конкурса. Всички изпълнители си тръгнаха от Велико Търново с грамоти за участие.

След гала концерта и официалното награждаване, организаторите подариха на участниците разходка и посещение на различни забележителности в старата столица.

В продължение на три дни над 250 млади таланти от България, Румъния, Словения, Русия, Босна и Херцеговина се състезаваха в два основни раздела- за вокална и за инструментална музика, разпределени във възрастови категории. Участваха деца от десетки музикални школи, детски центрове, национални училища по изкуства, от Националната музикална академия, както и от вокални студиа от страната, и чужбина.

За великотърновци и гостите на форума бе подготвена и фестивална част с участието на група „Роккидс“, които изнесоха два пъти концерт.

Наградният фонд на конкурса бе в размер на 3 500 лева. За втора поредна година музикалният форум е подпомаган от Национален фонд „13 века България“