Организация на работата в Детските градини през неучебно време

Д-р Емилия Баева опровергаха появилите се спекулации, че Община Добрич няма да осигури достатъчно места за децата в детските градини през летния период

На тематичен брифинг кметът на Добрич Йордан Йорданов и зам.–кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева опровергаха появилите се спекулации в социалните мрежи, че Община Добрич няма да осигури достатъчно места за децата в детските градини през летния период. В момента се прави предварително проучване за изготвяне на график за работния режим на детските заведения през летните месеци, съобщават от пресценъра на Община Добрич. Д-р Баева представи текстовете от Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата от предучилищна възраст в детските градини и училищата, които касаят организацията на работа през неучебно време. Самата Наредба бе атакувана от Прокуратурата и след промяна на противоречивите текстове отново бе приета от Общински съвет Добрич. Няма текстове в общинската наредба, които да посочват, че децата на родители, които не работят няма да могат да посещават сборни групи в детските градини. Д-р Баева коментира факта, че през последните години детските градини не са затваряни и родителите няма от какво да се притесняват, защото няма да бъдат връщани деца. Графикът, който се изработва в момента ще бъде обявен публично и гражданите ще могат да се запознаят и да изберат детско заведение в зависимост от района, в който живеят. Дори и да се ремонтира учебното заведение са осигурени места за децата в други детски градини в съседни райони. В момента не се подават заявления за сборни групи. В периода до 22 май ще бъде готов графикът за дежурствата на градините и тогава родителите могат да подават заявления. Д-р Баева и главният експерт „Предучилищно образование“ Дора Минчева представиха статистика за броя на децата, които посещават градините през лятото. Общо 2 200 са децата в градините през учебната година. През лятото техният брой намалява до  около 300-400, а август още по-малко, което създава проблеми на заетия персонал и директора. Грешни са и тълкувания, че се правят излишни икономии. По този повод д-р Баева заяви, че не се правят икономии от децата на Добрич, а стремежът е да са разходват разумно обществените  средства.  

Зам. – кметът се обърна към родителите за взаимно разбиране и изрази позицията, че грижата за децата е в центъра на вниманието на екипа.