Папата призова за мир и разрушаване на всички стени в света

Папа Франциск бе приветстван от огромно множество при пристигането си на огромния площад пред светилището на Фатима

Главата на Римокатолическата църква Папа Франциск е във Фатима, на около 130 километра северно от португалската столица Лисабон, по повод 100-годишнината от явяването на Дева Мария на три овчарчета, съобщи Vatican Radio. Две от тях днес ще бъда обявени за светци от Франциск.

При пристигането си на площада на светилището на Фатима Папа Франциск бе посрещнат от 400 000 души. Той ги призова да се помолят за мир по света, отправи апел за световно съгласие и хармония и за разрушаване на всички стени. Светилището във Фатима е огромен комплекс, включващ две базилики, голяма зона за молитви, няколко параклиса и почитана статуя на Дева Мария.

Папата влезе в Параклиса на явяванията на Дева Мария, който е в сърцето на светилището, и се помоли дълго и в мълчание пред статуята на Дева Мария от Фатима. Този миниатюрен параклис е издигнат точно на мястото, където според вярванията, Девата се появила за първи път на 13 май преди 100 години на три малки овчарчета от Фатима в разгара на Първата световна война.