Време е за сельодка с глъдка водка

Животът

13-05-2017, 09:50

Снимка:

Етно кухня на колела

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От пелмени до сельодка (с глътка водка) в Деня на руската кухня

Време е да преоткрием  необятността на руската народна кухня, която от древни времена се слави със своето многообразие. Тя има дъбоки корени и е изпълнена с много тайни и загадки.
Руската кулинария се отличава с разнообразни предястия. Едно от най-характерните е салата “винегрет”. Името на ястието идва от френския сос, който се използва като дресинг за салати в много страни в Европа.  Гостите на “руската трапеза” тази вечер ще могат да опитат истински “винегрет”, който традиционно се приготвя от цвекло, картофи, моркови, лук и кисели краставички. За всички посетители дамите от руската общност в Пловдив са включили още в менюто пирожки, пелмени с месо и картофи, сандвичи със сельодка  и , разбира се, оригинална руска салата “Оливие” Руска кулинарна вечер не може да ата, която същност е френска сандвичи със сельодка ( които по принцип се сервират с водка) . Традиционният квас и сланинката също са задължителна част от всяка руска кулинарна вечер.
Кой зеленчук е наричан „втори хляб“?
Какво означава „смес от френски и нижегородски”?
Каква географска забележителност носи името на известна руска супа?
С какво ястие можете да намекнете на гостите, че е време да си ходят?
На тези и други въпроси пловдивчани и гостите на Пловдив могат да намерят отговорите по време на Деня на  руската кухня в рамките на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела“ на 13 май. От 18 часа са специалните дегустации, по време на които ще звучат в изпълнения на живо руски народни песни.
Денят на руската  кухня се организира от г-жа Олга Атанасова, представител на руската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Гласувайте за най-вкусното според вас ястие тази вечер и участвайте в томболата, от която може да спечелите покана за Гала вечерта на 16 май в Дома на етносите.
14 май е Денят на арменската кухня.