Боко Харам планира атентати в столицата на Нигерия

Властите В Нигерия постигнаха споразумение за освобождаването на 82 ученички от Боко Харам

Мъж, който твърди, че е боец на нигерийската ислямистка групировка Боко Харам, каза, че тя планира атентати в нигерийската столица Абуджа, съобщава Reuters, цитира БТА.

Предупреждението е отправено във видеозапис, с който се е сдобил базиран в САЩ журналистически сайт, наречен Репортери на Сахара, както и нигерийският журналист Ахмад Салкида. "Още бомбени атаки са на път да бъдат извършени, в това число и в Абуджа, където си мислите, че сте на сигурно място", казва мъжът от видеозаписа, чиято автентичност не може да бъде потвърдена.

В друг видеозапис, появил се в интернет, една от отвлечените от Боко Харам нигерийски ученички от Чибок, пък казва, че не иска да бъде освобождавана и да се връща у дома, предаде Франс прес. В този запис с продължителност три минути, момичето, представящо се като Майда Юкубу, една от от похитените 276 ученички, се врича във вярност на Боко Харам. Заобиколена от три жени, забулени в черно, момичето носи черно ислямско було и държи пушка. То казва, че родителите й живеят в град на неверници и настоява те да приемат исляма.

Преди седмица властите в Нигерия постигнаха освобождаването на 82 ученички в замяна на освобождаването на петима командири на Боко Харам. В ръцете на ислямистите остават все още 113 момичета. 21 момичета вече бяха разменени миналия октомври, а 57 успяха да избягат. Три бяха открити от военните.