Европол: Кибератаката е на безпрецедентно ниво

Нанесени са щети за десетки милиони. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса

Глобалната вълна от кибератаки през последното денонощие е на „безпрецедентно ниво“, пише в доклад на Европол, съобщава Нова Телевизия. Атаките изискват сериозно международно разследване за идентифициране на виновните, посочва агенцията.

Близо 100 държави са били засегнати от голямата кибератака, която блокира работата на фирми и държавни институции. Най-малко 57 000 компютъра по целия свят са спрели и на екрана се е появил голям червен надпис. Той представлява искане за откуп - да бъдат изпратени между 300 и 600 щатски долара на извършителите, за да започне компютъра да работи нормално отново.

Хакерската атака засегна най-различни институции. Голям проблем предизвика във Великобритания, където се срина компютърната система на общественото здравеопазване. Стотици пациенти бяха върнати от болници и клиники. Испанският телеком „Телефоника” също обяви, че компютърната им система е атакувана, но твърди, че не са засегнати отделни клиенти.

Експерти твърдят, че хакерите са използвали софтуерни инструменти и тактика разработени от американската Агенция за национална сигурност.