Дариха 3 брайлови принтера

За центъра за приобщаващо образование в Стара Загора

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование/РЦ ПППО/ Стара Загора получи 3 байлови машини, дарени от общинските съветници от комисията по социални дейности в Общински съвет Стара Загора Димо Димитров, Виктор Драголов и Иван Дянков, които поеха ангажимент съвсем скоро да осигурят още 2 машини. Те ще бъдат от изключителна полза при ограмотяването и обучението на незрящите ученици от област Стара Загора, подчерта директорът на Регионалния център Пламен Иванов.

В момента педагогът на зрително затруднените ученици Веселка Петрова работи с 20 деца с нарушено зрение, като 9 от тях имат нужда от брайлови машини. С новата придобивка ще улесни обучението на децата и ще им спести носенето на част от техните огромни по обем учебници. Брайловата машина работи с 6 клавиши. С тях могат да се пишат всички букви, цифри, препинателни знаци, числови изрази и дори ноти. Машините ще бъдат разпределени в СУ „Иван Вазов”, ППМГ „Гео Милев”, училище „Георги Райчев” в Стара Загора и в училища в Казанлък, Чирпан и Гълъбово.

В срещата взе участие и председателят на териториалната организация на слупо-глухите в Стара Загора Ангелина Кръстева, която разказа с какви трудности се сблъскват незрящите хора.
Припомняме ви, че Регионалният център за приобщаващо образование в Стара Загора разполага и с брайлов принтер от началото на месец май. Специалната машина дълго време стоеше неизползваема в основно училище „Самара”, където беше зачислена по пилотен проект за приобщаване на учениците със специални образователни потребности.

Принтерът вече е на разположение на педагозите на зрително затруднените деца и ученици и се използва в подкрепа на процеса на тяхното приобщаване. Бюрократичните спънки по неговото предоставяне бяха преодолени с помощта на народния представител в 43-тото Народно събрание от Реформаторския блок Димитър Танев. В момента техниката се помещава в специализирания кабинет за деца с нарушено зрение в училище „Иван Вазов” в Стара Загора, където разполагат още с брайлов скенер, брайлов дисплей и говоряща аудио програма. Работи се с 9 ученици със зрителни проблеми, като от следващата учебна година се очаква да постъпят на обучение още 2 деца.