Г-7 подписа манифест за всеобхватно икономическо развитие

Пиер Пабло Падоан: Поставяме основите на система за единна политика за постигане на равномерен икономически растеж

Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на страните от Г-7 са подписали манифест за всеобхватно икономическо развитие, съобщи в края на срещата в Бари италианският министър на икономиката и финансите Пиер Паоло Падоан. Това предаде БНТ, позовавайки се на БТА.

"Документът поставя основите на система за единна политика за постигане на равномерен икономически растеж", посочи министърът, като уточни, че в заключителната декларация са "определени конкретни действия по редица теми". "На тази среща не говорихме само за глобални проблеми, но и обсъдихме конкретни отговори на конкретни задачи", изтъкна Падоан.

Особено внимание финансовата Седморка е обърнала на киберпрестъпността във финансовата сфера.

Страните признават, че кибератаките са заплаха за икономиките на нашите страни и за предотвратяването им са необходими мерки на политическо равнище, се казва в комюникето, в което са посочени и срокове за изготвяне на съответни мерки - до октомври 2017 година.

Икономическата седморка потвърди и мандата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за оценка на условията и разработка на предложения за въвеждане на облагане с данъци на най-големите интернет компании. "Всички участници бяха единодушни, че общото решение е по-ефективно от националните планове", отбеляза Падоан.

В Бари, където бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност заради срещата, се състоя демонстрация против политиката на промишлено развитите страни и международната банкова система. В шествието се включиха неколкостотин активисти.