80 майстори идват за Панаира на занаятите

Мисия Пловдив

14-05-2017, 09:49

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За първи път в пролетния панаир участие ще вземе участие и ретро- фото Старинен Пловдив

25 занаята ще бъдат показани по време на Пролетния панаир на занаятите, който ще се проведе в Пловдив от 18 до 21 май, съобщи председателят на Регионалната занаятчийска камара. Участие в 10-то юбилейно издание на пленера ще вземат около 80 български майстори, които в шатри, разположени на старата Узун чаршия ще представят металопластика, дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика, ножарство,  стъклопис, свещолеене, сладкарство, изработване на накити с различни техники, изработване на кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти и изработване на изделия от кожа.

Посетителите на пленера ще могат да опитат домашна лютеница по стари български рецепти, домашни подправки, хляб и колбаси, както и ръчно изработени шоколадови фигури и бонбони. За първи път в пролетния панаир участие ще вземе участие и ретро- фото Старинен Пловдив. 

Акцентът в Пролетния панаир тази пролет ще е Пленерът по луларство. 

Началото на 10-я Пролетен панаир на занаятите ще бъде дадено на 18 май с шествие, което ще тръгне от площада пред Община Пловдив и ще продължи до Римски стадион, където с празнична програма официално ще бъде открит пленерът.   

Организатори на събитието са Община Пловдив, ОП „Туризъм”, Регионална Занаятчииска Камара- Пловдив и Регионален етнографски музей Пловдив.