Меркел и Макрон се обявиха за реформи в ЕС

Меркел: Европейските договори трябва да бъдат променени

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се обявиха за реформи в Европейския съюз, съобщи Guardian. Те се обединиха около това мнение на първата им среща и първа чуждестранна визита след встъпването на Макрон като президент.

"Европейските договори трябва да бъдат променени. Без промени общността е уязвима във всеки аспект. Тя не трябва да смята, че договорите ще действат в същия вид", заяви Меркел. Тя уточни обаче, че това няма как да бъде направено веднага. Необходими са преговори и след това ще се извършат промени, където е необходимо.

Макрон заяви, че трябва да се договори "пътна карта", преди да се пристъпи към измененията. Той е готов да работи съвместно с Берлин. Той подчерта, че не е важно само за Европа, но и за страната му.

Той засегна и други теми, сред които еврооблигациите, инвестициите и старите дългове - теми, които отдавна разделят евролидерите. По думите му, той не подкрепя идеята за съвместно поемане на стари дългове. Счита се, че така той ускоява старите германски страхове по темата.

По-рано, германският канцлер определи избора на Макрон за президент като шанс за нова динамика на двустранните отношения. Двете държави, според нея, са свързани и имат общи интереси.

За нея е чест, че първата визита на Макрон след избирането му е именно в Берлин.