Елена Поптодорова: Успехът на европредседателството ни е неизбежен

Все още не са засегнати въпросите, какви са целите на председателството

Аз не помня някое председателство да е определено като неуспешно и съм сигурна, че и ние ще се справим добре. Това каза в ефира на bTV дипломатът Елена Поптодорова.

„Тоталното фокусиране върху българското председателство оставя на заден план темите, които трябва да се поставят на дневен ред. Има и едно увеличаване на администрацията покрай нашето председателство. Аз не помня някое председателство да е определено като неуспешно и съм сигурна, че и ние ще се справим добре. Не трябва да се занимаваме толкова с логистиката – кой къде ще спи и къде ще пътува. Трябва да поставим темите, които са злободневни. Говоря за факта, че ЕС почти изпусна Балканите и проблемите, които има в региона”, заяви Поптодорова.

По думите ѝ ГЕРБ е най-голямата партия и има държавнически опит. „Те трябва да оказват дисциплиниращ ефект върху своите коалиционни партньори", смята тя.

Поптодорова коментира и информацията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предал класифицирана информация на руския външен министър Сергей Лавров. "Днес сутринта разбрах, че той е дал много секретна информация на Сергей Лавров относно „Ислямска държава”. Тази новина се свързва с уволнението на Джеймс Коми. Всички тези действия станаха в рамките на един астрономически ден. Според мен това се дължи на една несериозна и простовата преценка. Нещо, което не трябва да си позволява да прави един американски президент”, каза още Елена Поптодорова.

"За мен полската история е приключена. Това е затворена страница, която е запечатана с червен восък. Вече работя в Атлантическия клуб, обичам да гледам напред в бъдещето. Чувствам се добре в България", заяви Елена Поптодорова, коментирайки скандала, който се разрази около нея, след като стана ясно, че е откраднала крем от безмитен магазин на варшавското летище.