Откриват изложба на Явор Цанев в художествената галерия на Добрич

На 20 май от 18.00 часа

В Нощта на музеите, в зали 1 и 2 на галерията се открива ретроспективна изложба на художника Явор Цанев. Той си отиде рано, но хората, които го познаваха, го помнят като фин и деликатен човек. „....Зад неговата стеснителна усмивка винаги прозираше желание да омиротвори и украси света с доброта, да накара хората да приберат мечовете в ножниците, но така, сякаш те са го поискали. Явор беше влюбен в живота, в семейството си, в работата си на преподавател по графичен дизайн и теория на композицията. Погледнат отстрани животът му приличаше на неизменен стремеж да постигне две неща – съвършенство в отношенията между хората – и млади и стари – и съвършенство върху платното....”
Изложбата ни среща с част от творчеството му – живопис и графика, които семейството му съхранява. Интересни са неговите философски размисли, които могат да се прочетат в залата - за изкуството, за спецификата на живописта, за свободата на художника, събрани в Тетрадките му. Творческият свят на Явор Цанев е населен с персонажи от древността, странни същества ни препращат към фантастични светове, изпълнени с тишина и красота. Нежни и лирични, те ни водят към така мечтаната хармония на духа.
Явор Цанев е роден на 13 октомври 1956 г. в София. През 1982 г. завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович” /сега Национална художествена академия/, София, специалност „Графика”, при професор Петър Чуклев. От 1985 г. е член на Съюза на българските художници, член на клуб „Вар/т/на” от 2000 г. до разпадането му. Работи в областта на живописта, графиката, видеоарта и инсталацията. Живее и работи във Варна. От 2000 г. е доцент във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, а от а от 2009 г. преподава в Технически университет, Варна. Участва в клуб „Вар/т/на” – група за концептуално изкуство, от 2000 г. до разпадането му и в „Групата на 11-те”, наследник на Вар/т/на/2004/. Член на Обществения експертен съвет по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна. Сътрудничил на издателство „Г. Бакалов”, Варна и на периодични печатни издания. 
Явор Цанев има многобройни самостоятелни изложби и над двайсет участия в колективни изложби. 
Носител е на Първа награда за графика от VІІІ национална младежка изложба, София /1985/.
Сертификат за номинация, Международно биенале на графиката Тайпей, Тайван /1991/; Премия , ІV годишна международна изложба на миниатюрата, Торонто, Канада ; 
І награда за графика, Обща художествена изложба, Търговище /1998/;