Жп връзка "Изток – Запад" е един от най-ефективните начини за превоз на стоки от Азия до Европа

Около това мнение се обединиха министър Ивайло Московски и заместник-министърът на външните работи на Република Азербайджан

Развитието на железопътната връзка по направление “Изток – Запад”, е един от най-ефективните начини за превоз на стоки и товари между държавите от двата континента. Около това мнение се обединиха по време на срещата си днес, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и заместник-министърът на външните работи на Република Азербайджан, който е и главен преговарящ с Европейския съюз и Световната търговска организация - Махмуд Мамад- Гулиев. В разговора, който се проведе в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, участва и Н.Пр. г-жа Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Азербайджанската република в София.

Министър Московски и г-н Махмуд Мамад-Гулиев, подчертаха необходимостта от развитието на пътните и железопътните връзки по направлението Персийски залив - Черно море.

Министър Московски представи отличните възможности, които българските черноморски пристанища и техните терминали, предоставят за различни видове товари между страните от Черноморския и Каспийския региони. От своя страна, заместник-министър Гулиев заяви, че портовете могат да се използват и за доставки на природен газ. Използването на потенциала на речните ни пристанища при извършването на международни превози по направлението  Европа – Азия също беше една от темите на разговора.

Очаква се през втората половина на годината експерти в сферата на ИКТ на Азербайджан да посетят България, за да обменят опит със своите български колеги по различни теми от взаимен интерес и да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничеството.

Заместник-министър Гулиев и Н.Пр. г-жа Наргиз Гурбанова отправиха официална покана към министър Ивайло Московски да посети Република Азербайджан.

Заместник-министър Махмуд Мамад-Гулиев е на посещение в България по повод отбелязването на 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан.