Красимир Каракачанов: Ще работим за повишаване на социалния статус на военнослужещите

Животът

16-05-2017, 16:41

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министърът на отбраната на инспекция в 68-ма бригада „Специални сили“

Сегашните заплати не отговарят нито на рисковете на професията, нито на подготовката, която трябва да получи един военнослужещ

„Военнослужещите в Специалните сили са добре тренирани, мотивирани, имат добра бойна подготовка и за мен ще бъде удоволствие да ги видя и в реални учения“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след посещението си в бригада „Специални сили“ в Пловдив. Това е първото посещение на министър Каракачанов във военно формирование след встъпването му в длъжност. Той наблюдава занятия от ежедневната подготовка на формированията от бригадата и се запозна с условията за работа и тренировки, както и с текущите задачи пред Специалните сили.
„За решаване на проблема с недостига на средства в отбраната на първо място е необходимо разбиране в обществото, че армията не е институция само за паради“, подчерта министърът на отбраната. „Сегашните заплати не отговарят нито на рисковете на професията, нито на подготовката, която трябва да получи един военнослужещ“, каза още той. По думите му корекции може да настъпят евентуално с бюджета от следващата година. „Това е една от причините за посещенията ми във формированията, да се запозная с текущите проблеми и да търсим начини за решаването им“, каза той.
„Средствата за ремонт на сградния фонд на Специалните сили, обещани миналата година от министър-председателя Бойко Борисов, ще бъдат отпуснати отново“, заяви министър Каракачанов. „Имам уверението на министър-председателя, че около 3 милиона лева отново ще бъдат отпуснати и ремонтът на сградите ще се осъществи. Средствата не само са били обещани, но и са реално необходими“, подчерта той.
„През тази година има два пъти повече кандидати за постъпване в Специалните сили спрямо обявените места“, заяви командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев. Той подчерта голямото значение на мотивацията и заплащането на военнослужещите и подчерта, че в Специалните сили служат мъже и жени, които дават най-доброто от себе си в условията, които имат.
Министър Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал лейтенант Пламен Атанасов проведоха среща с личния състав на бригадата.