Строят образователен център на католическата църква в Стара Загора

Ще има училище, общежитие и църква

Образователен център на католическата църква ще бъде построен в Стара Загора, това съобщи Посланикът на Република Чехия в България Душан Щраух. Той разказа за социалния проект, който се реализира в Стара Загора с подкрепа на чешката република. Заедно със своя заместник Ярослав Камаш са посетили новостроящия се, първи по рода си у нас, образователен център на католическата църква, в който ще бъдат настанени общо 180 деца. В него ще има училище, общежитие и църква, но ще бъде за деца от различни етноси.

В Образователният център ще има училище, общежитие и църква. За децата ще се грижат учители, монахини и монаси от Ордена на салезианите, който откри преди 22 години мисия в нашата страна. По примера на своя основател - Дон Боско, те се грижат за деца от много бедни семейства. Всяка година в откритите центрове в  Стара Загора, Казанлък и Ямбол монасите се грижат за образованието и възпитанието на около 70 деца на възраст от 4 до 14 години. В България сега са на мисия седем монаси. Трима от възпитаниците им вече имат висше образование, а над 20 са записани в професионални гимназии.

В помощ на монасите за една учебна година пристигат като доброволци трима студенти от Чехия. Стажът им в България се финансира по европроект, който е подкрепен от правителството.