Тръмп е разказал на Лавров за планове на ИД да взриви пътнически самолет

Свят

17-05-2017, 12:30

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Джон Маккейн: Тръмп има право да разкрива класифицирана информация

Деликатните разузнавателни данни са били споделени със САЩ, при условие че източникът остане засекретен

Животът на шпионин, внедрен от Израел в редиците на групировката "Ислямска държава", е бил поставен в опасност, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разкрил секретна информация на срещата си с руски топ дипломати миналата седмица, съобщи американската телевизия Ей Би Си.
Шпионинът предоставил информация за заговор на ИД да свали пътнически самолет, отправил се към САЩ, чрез бомба, скрита в лаптоп. Според представители на американските власти е възможно подобно да устройство да премине незабелязано проверките на летищата, отбелязва телевизията. Информацията е била оценена като достатъчно надеждна, за да започне да се обмисля забрана за внасяне на лаптопи в пътническия салон на всички полети от Европа за САЩ.
Деликатните разузнавателни данни са били споделени със САЩ, при условие че източникът остане засекретен.
През 2015 г. ИД пое отговорността за взривяването на руски пътнически самолет с над 200 души на борда над Синайския полуостров, твърдейки, че бомбата е била скрита в кутия от безалкохолна напитка. Според съветника по национална сигурност към Белия дом генерал Макмастър това оправдава споделянето на информацията с руските дипломати.
"И така, това бе контекстът на разговора, в който бе напълно уместно да се сподели заплахата, станала основа за общи действия и координация", посочи генералът, цитиран от Ей Би Си.