Търсачката Google отбелязва 115 години от откриването на древен механизъм, прототип на аналоговия компютър

Общество

17-05-2017, 13:26

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

17 май: На днешната дата...

Конструкцията в много отношения е сходна с часовник, но съвременните описания я представят и като „аналогов компютър“

Mеханизмът от Антикитира е антично устройство, предназначено да изобразява механически наблюдаемата конфигурация на слънчевата система. За отправна точка във времето е използвана 205 г. пр. н.е. и с добра увереност се приема че уредът е бил изработен в средата на II век пр. н.е. Останките от него са намерени сред предмети, свидетелстващи за корабокрушение, случило се около 70 г. пр.н.е., в близост до о. Антикитира. Тази датировка го прави изключително важно за историята, не само на техниката и познанието, тъй като общоприето се счита, че подобни инженерни постижения датират от много по-късни времена.

С въртенето на ръчка се задвижва система от метални зъбчати колела, които задават положенията на различни указатели върху предната страна на устройството. Конструкцията в много отношения е сходна с часовник, но съвременните описания я представят и като „аналогов компютър“.

За изучаването на Mеханизма от Антикитера е организиран мащабен международен проект. Оригиналната находка е изложена в Атинския национален археологически музей, заедно с реконструирано нейно копие, изработено и дарено от проф. Де Сола Прайс.

Mеханизмът от Антикитира се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно. Намерени са при претърсвания на останките от античното корабокрушение, проведени най-напред в 1900 г. и неколкократно повтаряни впоследствие. Чрез детайлни томографски изследвания е установено. че първоначално това са били близо 40 различни зъбчати колела. сглобени във функциониращ механизъм. Целият механизъм се е вмествал в кутия с размер, оценяван приблизително като 34х18х9 см. На предната ѝ страна е имало „циферблат“ с различни пояснителни текстове, част от които е разчетена.