За десет години във ВМА са извършени 59 чернодробни трансплантации

Днес в болницата се отбелязва 10-годишнината от извършването на първата чернодробна трансплантация

За десет години във Военномедицинска академия /ВМА/ са извършени 59 чернодробни трансплантации, каза началникът на лечебното заведение Венцислав Мутафчийски. Днес в болницата се отбелязва 10-годишнината от извършването на първата чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия. По-рано това беше новина, сега се превърна в практика, допълни Мутафчийски. Първата е направена през април 2007 год., когато се трансплантира черен дроб на военнослужещ. Той коментира задоволството си, че вече има няколко екипа, които са способни самостоятелно да извършват такава трансплантация и че има приемственост между поколенията. Лечебно заведение, което е способно да извърши такава операция, с успешен край, показва нивото му, каза още той. Той благодари на директорите на болниците, с които ВМА работи в областта на трансплантациите, както и на всички, отдадени на тази дейност.
Да се запази високото ниво на работата на болницата, евентуално днешният ден да се обяви като ден на трансплантологията, да се разшири работата в областта на бъбречната трансплантация, пожела на работещите във ВМА министърът на здравеопазването Николай Петров.
Проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия получи Почетна грамота за хуманност от Българския Червен кръст.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави работещите в болницата и каза, че "ВМА е може би най-боеспособното българско военно поделение".
Лекарите, медицинските сестри и др. служители на лечебното заведение бяха поздравени от председателя на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, от директора на Изпълнителната агенция по трансплантация Мариана Симеонова, както и от пациенти с извършени чернодробни трансплантации.