След 17 години Монако отново е шампион

20 години по-късно младата надежда от 1997-а Тиери Анри има своя наследник Килиан Мбапе

Монако стана шампион на Франция за осми път. След 17 години монегаските отново са на върха като изместиха досегашния първенец ПСЖ.

Шампионският треньор на отбора е португалеца Леонардо Жардим. Но ред в къщата на богатия клуб от Княжеството въведе президентът на тима Дмитрии Риболовлев.

Той застана начело на клуба през 2011 година. Първите години неговото желание бе да купува звезди. След това обаче обърна своя план в печелившата посока и за шест години създаде сплав от опитни и предимно млади играчи.

Спецификата на Монако като Княжество винаги се свърза с фамилията Грималди. Рение III бе голям привърженик на отбора на Монако. След неговата кончина, на стадион Луи II  и в базата Ла Тюрби с червено-бял шал на врата може да бъде забелязан редовно неговия син Принц Албер II.

Килиан Мбапе е актуалната звезда на френския футбол. Всички смятат,че това е новия Тиери Анри. През 1997 Анри, който по онова време е футболист на Монако е избран за млада надежда на френския футбол.

20 години по-късно Монако изкарва неговия наследник в целия му блясък. В отложения мач от първенство със Сент Етиен завършил 2:0 Мбапе заедно с Валер Жермен направиха монегаските шампион кръг преди края на първенството на Франция.

Монако е създаден на 23 август 1924 година. Първата шампионска титла Монвако печели през 1961 година. Следващите титли идват през 1963, 1978, 1982, 1988, 1997, 2000 и 2017.

Рекордьорите на Монако са Делио Онис с 223 отбелязани гола, вратарят Жан-Люк Етори със 755 мача и с най-много срещи за Франция от тима на монегаските Манюел Аморос с 61 участия.

Треньорската легенда Арсен Венгер е начело на отбора от 1987 до 1994 година. Друг легендарен треньор Мишел Идалго има изиграни 304 мача за тима от Княжеството. Наставници на отбора през годините са били Жерар Банид, Щефан Ковач, Дидие Дешан и Клаудио Раниери.

Редно е да се отбележи,че Бербатов също е част от отбора на Монако в ерата на президента Риболовлев. На 31 януари 2014 година Бербо преминава в Монако. Тогава негов треньор е Клаудио Раниери. На 10 юни същата година треньор на отбора става сегашния наставник Леонардо Жардим. Бербо играе под негово ръководство до 2 септември 2015,когато преминава в ПАОК.


Тази година Монако стигна до полуфинал в Шампионската лига. Със сигурност през следващия сезон, или в близко бъдеще тимът ще иска да повтори най-малко класирането на финала в ШЛ през 2004 под ръководството на сегашния треньор на "петлите" Дидие Дешан. Бъдещето е на страната на този отбор пълен с млади и талантливи футболисти. Стига да бъдат задържани в отбора. Защото Мбапе вече гледа към Реал. Въпросът е Монако да не се превърне в един нов Аякс.Тим с таланти,но орисан да ги продава. А да се опита да достигне поне малко от митичната аура на Аякс.